Diskussion

Att arbeta med industridesign under pandemin 2020

2020/09/14

Co-Work under COVID 


2020 blev ett märkligt år att arbeta som konsult – eller att försöka arbeta i största allmänhet. Vi på SHIFT vill skriva några rader om hur vi upplevt att social distansering, ekonomisk oro och digital co-working har påverkat vår branch och hur vi ser på framtiden. För den som vill ha en tldr;  trots snabba kast så ser framtiden ljus ut i skrivande stund, med några branscher som tydliga vinnare.

 

CoOp_h
Social Distancing 2020

Industridesign handlar i grund och botten om att ta fokuserade språng för att lösa problem. Som konsult är man beroende av samarbeten med företag som är beredda att satsa pengar på att lösa ett valt dilemma. Första halvan av 2020 hade ingen brist på problem att lösa – tvärt om såg företag som arbetar med digital kommunikation eller medicinsk utrustning ett ökat investerarintresse. Samtidigt upplevde andra företag att de problemen de tänkt lösa plötsligt blev mindre aktuella. Vissa av dessa aktörer valde att lägga projekt på is och avvaktande följa utvecklingen i världen. Men andra var snabba på bollen och gjorde omstruktureringar utifrån de nya förutsättningarna eller satsade mer på digitala aspekter av sitt sortiment. 

 

Det elektriska språnget


Exempel på en bransch som djärvt styrt framåt är Clean Tech. När bilindustrin stannar upp och passar på att göra interna justeringar från fossila fordon till elektriska så får både erfarna aktörer och startupföretag i den produktkategorin en automatisk uppsving. Dessa industrijättar skapar en stor våg att surfa på och ger startupföretag som Greenstar Marine och Faabcharge en varm medström. 

Faabcharge_SHIFT_news

Trots att pandemin flyttat problemfokus från klimatskonsamma lösningar till social distansering och smittskydd så lär vi komma ur 2020 och upptäcka att det finns en rad nya produktalternativ som tillgängliggör eller främjar eldriven förflyttning – något vi ser fram mot att kunna visa mer av vid lansering!

Frakt & logistik


I och med att distanseringen i många fall har inneburit mer tid i hemmet så har det som bekant blivit något extra postorderinköp här och där. Allt från förnödenheter till hobbyprodukter och trävirke har paketeras och letat sig hem till oss. Vår samarbetspartner Helge Nyberg underlättade allt detta med sin nya Sparkvagn X19, som SHIFT varit med och designat. 

Med blicken framåt 


2020 blev inte som någon av oss tänkt – något som kanske även kommer gälla för 2021. Men om vi får önska och spekulera så hoppas vi se ökat incitament för startups att våga och kunna ta det första steget mot att förverkliga en idé. Många människor kommer stå utan jobb till följd av COVID, men flera av dessa har kanske under många års tid gått och sökt efter ett bra läge att driva igenom ett drömprojekt. Kan vi som industridesigners och staten som delfinansiär möta upp detta behov så finns det mycket att vinna – speciellt i en tid då så många längtar efter positiva nyheter och något att investera sin framtidstro i!

Det var våra tankar för denna gången. Tveka inte att kontakta oss om ni vill göra om den här monologen till en dialog. Annars så hörs vi snart igen och hoppas kunna visa upp mer av det vi jobbar på just nu!

Dela