Resor & Besök

Svensk design – på röda mattan med sprintskor

2019/06/12

Just nu spänns vartenda muskel i denna lilla nations designkropp!


På startlinjen laddar sammanslagningen av Design Region Sweden och Intressentföreningen SVID, Umeå Institute of Design’s examinationsceremoni och internationella möte Design Talks 2019.

För att inte tala om alla framgångsrika, talangfulla branchkollegor som kommer ta emot priser på Red Dot i Essen denna sommar!

På SHIFT riktigt känner vi spänningen i luften och gläds över att ha möjlighet att ta del av all denna potential som nu ska ta språng.

Mer om detta nedan!

 

Tillsammans


Pär och Carl har representerat SHIFT i Design Region Sweden respektive Intressentföreningen SVID och har följt deras sammanstrålning. 

Äntligen har de många mötena med organisationerna lett till gemensamma mål. Att bidra till att svensk design som varumärke ska bli starkare på en global arena.

’Vi kommer även verka starkt för att förmedla designnytta och att använda designprocessen som ett innovativt, inkluderande verktyg för tjänst- och produktutvecklande företag i Sverige’

Carl Hampf, CEO på SHIFT

Pär Bergström and Carl Hampf at Shift Design & Strategy

 

Red Dot


En av våra favorithöjdpunkter på sommaren – att få känna på trendpulsen i Essen – närmar sig och vi hoppas på att träffa er där!

I år sällskapar vi med Satcube, tillsammans med vilka vi utvecklat Satcube Cu. Denna mobila satelitmottagare kommer för all del synas i många mediasammanhang framöver, men det är framförallt att den får media att synas så bra som vi och Satcube är särskilt stolta över! I dessa tider är det otroligt viktigt att ge media möjlighet att sända från svåråtkomliga platser och i situationer där infrastruktur är styrd eller skadad. Här blir Satcube Cu ett ovärderligt verktyg som möjliggör ökad kommunikation och verklighetsskildring.

satcube_shift_design_and_strategy_red_dot_2019

 

The art of Banksy


Någon vi gärna ser mer av i media är Banksy – en streetartkonstnär vars verk just nu ställs ut av hans tidigare arbetskollega Steve Lazarides här i Göteborg.

Vi rekommenderar utställningen varmt för alla som besöker västkusten denna sommar (eller redan har gjort ett klokt val och bor på plats!)

Banksys ofta fyndiga, politiska kritik är en uppfriskande vind och leder alltid till intressanta diskussioner.

Utställningen får 5/5 blombuketter!

flower_thrower_modified

#UID19


Design Talks på Umeå Institute of Design är det mest inspirerande resmålet som vi återkommande besöker. Utöver att vara en världsledande skola från vilken vi år efter år gästas av talangfulla praktikanter så arrangerar de dessutom detta storslagna happening. I år var över 200 företag representerade för att ta del av elevernas tre minuter långa examenspresentationer och besöka deras utställning.

De har även korta digitala presentationer som ni kan kika på om ni klickar här: click me

Dessutom bjuds gästföreläsare in – i år bland andra Alberto Villarreal och Yasaman Sheri.

 

Villarreal_Sheri_uid_2019

SHIFT praktikanter – snart branchkollegor!


Några presentationer vi sett fram mot lite extra var de av Oliver Walderhaug och Anton Nilsson, som tidigare har praktiserat hos oss på SHIFT.

Oliver har utforskat hybridamfibisk privattransport i en nära framtid där vattennivån är högre. Antons projekt Act har haft som mål att effektivisera akutinsatser vid hjärtstopp. Läs gärna mer om deras projekt genom att klicka på respektive namn!

 

Oliver_Walderhaug_Transportation_MFA_2019_Shift_design

 

 

VIP Sneak Peak


Vi fick fotografera delar av utställningen innan vernissagen och visar nedan upp ett urval från BFA och MFA TD.

 

 

UID_BFA_2019_1_SHIFTUID_BFA_2019_3_SHIFTUID_BFA_2019_4_SHIFT

MFA, Transportation Design


Olivers klass på TD satte ribban högt i vanlig ordning och tagit fram skalmodeller med häpnadsväckande detaljrikedom.

Extra intressant är den växande trenden att undersöka interiör design i kombination med interaktion – både i och ur trafiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avslutningsvis


Över 40 projekt presenterades och alla är mer än värda att visas upp här, men tyvärr räcker inte megabyten till. Vi rekommenderar istället varmt åter igen att ni besöker deras galleri!

Nytt för i år var även att UID har startat en grupp för att främja klimattänk och har vidtagit åtgärder som vegetarisk mat, samåkning och dessutom utsett ett av examensprojekten till vinnare av ett grönt inspirationspris. I år vann Felicia Evaldsson tillsammans med Coop. Ett mycket bra initiativ!

Nu ser vi fram mot #UID20 och undrar i vanlig ordning hur de ska kunna överträffa året innan.

 


 

Dela